Zwembadclub-boek

mock 00054fot4Tegel DEF DeZwembadclub kleinVerboden Foto’s als podcast bij NPO Radio 1.

‘Nou… en toen kwam de zwembadclub. Dat je in je blootje moest zwemmen. En dat er volwassen mensen zijn die dat op prijs stellen. En dan zat er altijd geld in je jaszak. Vijf gulden of zo.’

George groeit op in het naoorlogse Amsterdam, in een arm gezin. Hij zwerft veel op straat rond. Om wat bij te verdienen scharrelt hij met geïnteresseerde mannelijke voorbijgangers. Hij wordt benaderd door een aardige fotograaf die de knaap in ruil voor geld laat poseren. Naakt. De fotograaf neemt hem tevens mee naar een openbaar zwembad waar arbeiderskinderen af en toe een avond mogen zwemmen. En dan krijgt het verhaal een bizarre wending.

Annegriet Wietsma, maker van de podcast De Deventer Mediazaak (uiteraard over de geruchtmakende moord op weduwe Wittenberg), gebruikte het boek Verboden foto’s van Helmut van den Berg, in 2007 verschenen bij GigaBoek, als basis voor haar nieuwe podcast De zwembadclub.

Diep dook Annegriet in het ontluisterende verhaal van George, over pedofilie, kinderprostitutie en andere misstanden binnen het hoogste echalon van de gegoede burgerij in Amsterdam. Volg met Annegriet het spoor terug. Zal de waarheid ooit aan het licht komen?

De zwembadclub is een podcast van de NTR, tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en is te beluisteren via de website en app van NPO Radio 1, de gratis NPO Luister-app en andere podcastplatforms.

Bekijk nog meer projecten

Oplage uitverkocht – nu weer verkrijgbaar! Een vriendelijk stel uit België informeerde of GigaBoek bereid...

Moshe Feldenkrais (1904-1984), een Israëlische natuurkundige en uitvinder, ontwikkelde over een periode van tientallen jaren...

Waar ben je naar op zoek?