Aanleveren

shankehandsvormgever 1Wisselende contacten

Vrijwel elk bestandsformaat is tegenwoordig te converteren. Makkelijker is te kiezen voor standaards, want het omzetten van het ene formaat naar het andere levert altijd het risico op van fouten of verschuivingen. USB-sticks zijn enorm handig voor allerlei toepassingen, maar niet meer – vanwege virusgevaar – voor het aanleveren van manuscripten of andere materiaal.

Grote bestanden? Gebruik WeTransfer. Gratis en snel. Stuur nooit onaangekondigd materiaal toe; wij zijn huiverig om op bijlages te klikken als we niet zeker weten van wie de zending afkomstig is.

Teksten

Het liefst ontvangen wij één Word-bestand van de complete tekst, zonder opmaakinstructies of bijzondere instellingen. Elk hoofdstuk sluit u af met CtrlEnter. Kies als lettertype Times New Roman 12 pnt. Gebruik geen spaties om regels te laten vollopen.

Geef in de tekst aan op welke plek illustraties moeten worden geplaatst en zorg voor passende onderschriften. Lever foto’s in hoge resolutie (75 dpi bij zwart/wit, 300 dpi in geval van kleur) apart bij. In overleg kunt u ook zelf het manuscript opgemaakt aanleveren, inclusief foto’s en koppen. Vooraf geven wij u de juiste pagina-instellingen.
Voor de vingervluggen onder ons is het freewareprogramma OpenOffice een goede optie. Deze Word-kloon is gratis te downloaden en bevat goede pagina-opmaakmogelijkheden plus een geïntegreerde PDF-maker.

Foto’s

Fotootjes van internet plukken is not done. Op de eerste plaats is het diefstal als je geen toestemming hebt van de rechtmatige eigenaar, op de tweede plaats is de resolutie dermate laag dat een redelijke afdrukkwaliteit onhaalbaar is. Met smartphone-opnames kunnen wij doorgaans prima uit de voeten (JPG-formaat). Nummer de bestanden en geef ze een naam.

Foto’s uit de oude doos kun je goed digitaliseren en vervolgens met een fotobewerkingsprogramma op internet opkalefateren, indien nodig. Wil je je vingers niet branden aan moderne techniek, stuur het materiaal dan per reguliere post naar ons adres in Hoofddorp. Vergeet niet naderhand om terugzending te verzoeken.

Waar ben je naar op zoek?