Waarom een internetuitgever?

tips2 Wij hebben een onafhankelijk expert gevraagd tips te geven voor beginnende schrijvers. (Erachter in cursief onze eigen opvattingen.)

Expert: Publiceren via een internetuitgever kan een toegankelijke en betaalbare manier zijn om je boek op de markt te brengen. Hier zijn tien tips voor beginnende schrijvers die deze route willen volgen:

  1. Doe grondig onderzoek

Er zijn veel internetuitgevers beschikbaar, elk met hun eigen voorwaarden, kosten en distributienetwerken. Doe je huiswerk om er een te vinden die het beste bij jouw behoeften past. (Klopt, een goede voorbereiding is het halve werk.)

  1. Professionaliteit is belangrijk

Hoewel internetuitgeven een doe-het-zelf-route kan zijn, betekent dit niet dat je stappen moet overslaan. Investeer in professionele diensten zoals redactie, proeflezen en omslagontwerp om ervoor te zorgen dat je boek zo professioneel mogelijk is. (Bij GigaBoek is alles inbegrepen, tenzij iemand bijzondere wensen heeft.)

  1. ISBN aanvragen

Sommige internetuitgevers bieden een gratis ISBN aan, maar het is meestal beter om er zelf een aan te vragen. Op die manier houd je meer controle over je boek en de bijbehorende rechten. (Als schrijver moet je niet zelf een (duur) ISBN willen aanvragen. Je hebt er niets aan als boekhandels je lastigvallen met de bestelling van 1 exemplaar van je boek. Bij ons is een ISBN gratis en wij zorgen voor afhandeling van boekhandelbestellingen.)

  1. Overweeg de distributie

Niet alle internetuitgevers bieden dezelfde distributieopties. Sommigen kunnen je boek op grote platforms zoals Bol.com krijgen, terwijl anderen mogelijk een beperkter bereik hebben. Zorg ervoor dat de internetuitgever die je kiest, past bij je distributiebehoeften. (Ons advies luidt: zoek de optimale mix van directe verkoop en verkoop via de boekhandel. GigaBoek exploiteert bovendien een eigen winkel op Bol.com – verreweg de grootste boekhandel in Nederland. Overigens bieden we dezelfde uitgeefconstructie internationaal aan, via ons account op Amazon.com.)

  1. Let op de kosten

Internetuitgevers hebben verschillende kostenstructuren, waaronder setup-kosten, drukkosten en royalty’s. Begrijp deze kosten voordat je een contract ondertekent. (Met een onbeperkt budget is het fijn shoppen, dus zorg dat je vooraf weet waar de schoen wringt en waar de kansen liggen. Soms kan het bverstandiger zijn iets royaler in te zetten. Overigens focussen wij liever op wat een boek oplevert dan op wat een boek kost.)

  1. Controleer de kwaliteit

Als het mogelijk is, bestel dan een proefexemplaar van een boek dat via de internetuitgever is uitgegeven om de kwaliteit van de afdruk en het materiaal te beoordelen. (Uiteraard, het proefboek is de laatste controlemogelijkheid voordat een boek in druk gaat. Bij geprinte boeken hoef je bij kleine foutjes niet te wanhopen; bij een volgende oplage worden die kosteloos hersteld.)

  1. Marketing is jouw taak

Een internetuitgever neemt het drukken en vaak de distributie op zich, maar de marketing van het boek is bijna altijd aan jou. Begin ruim voor de publicatiedatum met marketing. (Absoluut! Gebruik alle mogelijke middelen om je boek te promoten. Voor een hoog rendement is de voorverkoop essentieel, voor een groot bereik landelijke media en boekhandels. Doe alles om zo veel mogelijk mensen voor je karretje te spannen. Je boek is het waard!

  1. Optimaliseer je boek voor online zoeken

Dit wordt ook wel SEO (Search Engine Optimization) voor boeken genoemd. Gebruik relevante zoekwoorden in je boekbeschrijving en titel om de zichtbaarheid op internet te vergroten. (Zie tip 7.)

  1. Blijf jezelf verbeteren

Het uitgeven van een boek is een groot project, maar het is ook een leerproces. Luister naar feedback van lezers en wees bereid om toekomstige edities te verbeteren. (GigaBoek stuurt en begeleidt je hierbij volgaarne.)

  1. Wees geduldig

Succes komt meestal niet meteen. Het kan maanden, zo niet jaren duren om een ​​stabiele stroom van verkoop en lezers op te bouwen. Blijf geduldig en volhardend. (Helemaal mee eens! Kies daarom een uitgever die toegerust is voor de toekomst.)

Met deze tips kun je beter voorbereid je boek uitgeven via een internetuitgever. Veel succes!

Hebt u vragen, opmerkingen of wilt u meer informatie?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om u te helpen en uw vragen te beantwoorden. Stuur een e-mail naar info@gigaboek.nl of vul onderstaand formulier in.

Bekijk nog meer projecten

Oplage uitverkocht – nu weer verkrijgbaar! Een vriendelijk stel uit België informeerde of GigaBoek bereid...

Moshe Feldenkrais (1904-1984), een Israëlische natuurkundige en uitvinder, ontwikkelde over een periode van tientallen jaren...

Waar ben je naar op zoek?