boeken die ertoe doen

Faq

Veelgestelde vragen (staat je prangende vraag er niet bij, maar wil je wel graag antwoord? Mail dan als de gesmeerde bliksem naar roel@gigaboek.nl (wees gerust: je anonimiteit is gewaarborgd…) 

Krijg ik een ISBN?
Ja, uw boek krijgt een ISBN, tenzij u dat niet wilt of nodig hebt. GigaBoek regelt standaard automatisch een ISBN, zodat belangstellenden uw boek ook via de boekhandel kunnen aanvragen. Bedenk wel dat boekhandels hoge kortingen bedingen, waardoor uw royalty’s vervallen of een stuk lager uitvallen.

Hoe hoog zijn de royalty’s?
Standaard bij GigaBoek bedraagt de provisie per verkocht boek 20 procent van de netto-opbrengst. Op verkopen via de boekhandel vervalt de provisie of geldt een aangepaste regeling, in verband met de kortingen die boekhandelaren bedingen. Ook kunt u afzien van royalty’s en het boek tegen een lagere prijs laten aanbieden. Bij inkoop van uw eigen boek ontvangt u korting en vervalt de provisie. Goed doel steunen? Dan kan de provisie omhoog naar 40 procent. Zie voor meer mogelijkheden GoedeDoelenBoeken.

Hoe kom ik met mijn boek in de publiciteit?
Afhankelijk van het pakket dat u kiest, kan GigaBoek op verzoek samen met u een promotiecampagne opstellen, dat onder meer voorziet in persberichten, presentie-exemplaren en/of speciale acties. Eerst en vooral komen u en uw uitgave in de online boekwinkel, waar iedereen alles vindt over nieuwe uitgaven, auteurs en bestelmogelijkheden.

Omdat we veel vragen krijgen over publiciteit hebben we een aparte pagina opgesteld met tips voor publiciteit.

Heb ik invloed op de vormgeving?
Onze vormgever vertaalt uw wensen naar een pakkend ontwerp van omslag en binnenwerk. Mochten er extra werkzaamheden nodig zijn, dan bespreken we dat op voorhand. Het kant en klaar aanleveren van het omslag is een mogelijkheid, mits uw ontwerp voldoet aan een aantal voorwaarden. In dit geval kunt u het beste van tevoren even contact opnemen met een van ons.

Kan ik foto’s en illustratiemateriaal van andere bronnen laten opnemen?
Dat kan indien u zeker weet dat u gerechtigd bent het materiaal te gebruiken, met andere woorden, dat er geen auteursrechten op rusten. In het algemeen raden wij het gebruik van plaatjes van anderen af, tenzij u schriftelijk toestemming hebt verkregen. In ieder geval dient u contractueel te verklaren dat er geen claims van anderen bestaan op de teksten en illustraties die u aanlevert.

In welk formaat moet ik foto’s en illustraties aanleveren?
Foto’s en illustraties levert u bij voorkeur aan als TIF- of JPG-bestanden op USB-stick. De foto’s moeten in zo hoog mogelijke resolutie opgeslagen zijn, bij voorkeur op 300 dpi. Grotere bestanden kun je makkelijk, snel en gratis versturen met WeTransfer.nl.

Hoe zit het met de beoordeling van mijn manuscript?
De redactie van GigaBoek gaat ervan uit dat u zelf het beste kunt beoordelen of uw werk voor publicatie in aanmerking komt. Wel controleren wij globaal of de inhoud van het boek niet in strijd is met de goede zeden of met de wet. Ook zullen wij niet aarzelen uw manuscript ter heroverweging te retourneren als het naar onze mening taalkundig onder de maat is. GigaBoek behoudt het recht om zonder opgaaf van redenen een manuscript af te wijzen. 

Wie heeft het auteursrecht van mijn boek?
Het auteursrecht ligt te allen tijde bij de auteur. GigaBoek heeft het recht informatie over auteur en boek te gebruiken in het kader van promotie en werving. Het contract heeft een standaard looptijd van een jaar en geldt voor die bewuste titel (met automatische, stilzwijgende verlenging). U bent vrij om andere titels zelf of via andere uitgeverijen uit te brengen.

Een week na verschijning ontdek ik een grote fout in het boek. Wat doe ik dan?
Bij printing-on-demand kunnen voor elke nieuwe productie aanpassingen in het boek worden aangebracht. Doen we niet moeilijk over. Wel gaan we sputteren als we zaken moeten corrigeren die al in een eerder stadium opgemerkt hadden kunnen worden (behalve als het onze fout is, natuurlijk…).=

Voor mijn boek ken ik honderden aspirant-kopers. Is het niet beter om dan direct vier- of vijfhonderd exemplaren te laten maken?
Goed idee. Een van onze sterke punten is een vlekkeloze combinatie van drukken in offset en printen op afroep. Kwalitatief is er hoegenaamd geen verschil. Offsetdruk garandeert de laagste prijs per exemplaar, met POD kun je onbeperkt boeken nabestellen in een minimale oplage van 1 exemplaar tegen acceptabele kosten.

Hoe maakt GigaBoek reclame voor zichzelf?
Wij stellen het op prijs als ons logo op het omslag mag worden afgedrukt, maar het is absoluut geen verplichting.

Ik wil geen poespas, maar gewoon periodiek een aantal boeken bestellen. Kan dat?
Uiteraard. Wij houden de bestanden paraat en leveren u op het gewenste moment het gewenste aantal exemplaren tegen de vooraf overeengekomen prijs. Uw boek hoeft niet per se met een ISBN worden opgenomen in de webwinkel of verkocht worden via de reguliere boekhandel.

 

 

Top