Het huis aan de overkant - Carel Boerlijst

ISBN 978 90 8548 1829

Paperback, 214 p.,         

15,00
 

Bestelformulier

meer over de auteur op www.carelboerlijst.nl

Stefan, een geslaagd zakenman, ervaart dat er iets mis is in zijn leven. Hij komt erachter dat zijn labiele toestand terug te voeren is op een jeugdervaring die hem nu weer helder voor de geest staat. Een meisje, met wie hij sinds zijn vroege jeugd sterkt bevriend is geweest, moet met haar familie het land verlaten. Dat grijpt hem erg aan maar de gebeurtenis raakt op de achtergrond als er een oorlog uitbreekt. Hierin speelt zijn vader die het grote voorbeeld voor hem is, een belangrijke rol. Dat zijn moeder anders over de oorlog denkt, ontgaat hem.

Zijn vader sneuvelt en dan gaat hij verder vooral zijn eigen gang. Hij weet wat hij wil, voltooit zijn opleiding en zet al heel jong met een paar vrienden een handelsonderneming op die in de chaotische tijd na de oorlog snel opbloeit. Hij leidt een comfortabel leven tot dan als hij dertig is de eerste tekenen van een onverwerkt drama uit zijn jeugd zich aandienen.

Hij beseft dat hij het meisje eigenlijk verloochend heeft en probeert te achterhalen wat er met haar en haar familie gebeurd is. Dan blijkt ook dat zijn moeder, een juriste die overleden is, al lang geleden hetzelfde geprobeerd heeft. Zij was zeer bevriend met hen. Hij komt tot de schokkende ontdekking dat er nog eigendommen van het gezin in de kelder van zijn huis liggen.

Dan wordt het voor hem volkomen ernst. Hij weet dat als hij ooit nog in vrede met zichzelf wil leven, hij met deze zaak in het reine moet komen. Hij volgt het spoor van de vluchtelingen en dat brengt hem eerst in het land van de voormalige vijand en vervolgens in een land waar het meisje zwaar gewond in een hospitaal opgenomen is geweest. Hij komt er tenslotte achter hoe het haar verder vergaan is.

Op zijn reis ontmoet hij veel mensen die met de oorlog en de vluchtelingen te maken hadden en met hen voert hij indringende gesprekken over die oorlog en oorlogen in het algemeen. Hij wil er vooral achter komen of de dood van zijn vader en het tragische lot van het meisje zin hebben gehad.

Bestelformulier