Kumanti Kodyo of de liefdes van Lea en Esther - Jetty Peverelli

ISBN 978 90 8548 2031

€ 19,50
 

Bestelformulier

 

Kumanti Kodyo of de liefdes van Lea en Esther is veel meer dan een historische roman. Het gaat over de strijd tussen moeders en dochters, over de eerste seksuele ervaringen, en over het zich staande houden in de volwassenheid, daarbij geholpen door seichel, Jiddisj en een verbastering van het Hebreeuwse séchel dat verstand of wijsheid betekent. Volgens Lea is het nog het beste samen te vatten als het optimaal gebruik maken van je talenten, de wil tot overleven, een tikkeltje brutaliteit en altijd met humor en barmhartigheid.

Na haar eerste verblijf in Suriname in 1979, dus na de onafhankelijkheid en voor de periode ‘Bouterse’, raakt Jetty Peverelli gefascineerd door dat land. Als ze tijdens haar daarop volgende verblijf verliefd wordt, wil ze nog maar één ding: terug. December 1982 is het zover. Haar baan als remedial teacher heeft ze opgezegd en een baan bij het speciaal onderwijs in Nickerie is haar toegezegd. Echter, de decembermoorden maken een eind aan haar plannen. De grenzen gaan dicht en Suriname gaat een onzekere toekomst tegemoet. De teleurstelling drijft haar tot het schrijven van de roman Boromangrasi. Zelf omschrijft ze haar debuutroman als een neerslag van ervaringen in Suriname, verpakt in fictie.

In Kumanti Kodyo of de liefdes van Lea en Esther komt weer overduidelijk haar fascinatie voor Suriname en zijn mensen naar voren. Dit verhaal berust op fictie alhoewel Kumanti Kodyo echt heeft bestaan. Voor de reconstructie van diens leven haalde ze de meeste inspiratie uit de boeken van Wim Hoogbergen, een autoriteit op het gebeid van de geschiedenis van de marrons.

 

Bestelformulier