Terug - Willem Jansen

ISBN 90-8548-0956

Paperback, 99 p.,          
prijs 11,00


Bestelformulier


 

De Buys Ballotstraat in Utrecht is natuurlijk niet zo heel bijzonder, lang niet zo mooi en bekend als bijvoorbeeld de Sarphatistraat in Amsterdam. Geen beroemde schrijver heeft de straatnaam ooit in een prachtige openingszin gebruikt. Het is wel de mooiste van alle Buys Ballotstraten , dat is zeker .

C.S.S. Crone heeft de Buys Ballotstraat genoemd ergens in Muziek over het Water (1940). Die heeft overigens zowat alle straten van Utrecht-toen in zijn verhalen staan. En in Vera van Jan Siebelink komt een Buys Ballotstraat voor, maar die ligt in Den Haag. 

Misschien dat de Utrechtse schrijver Giphart de straat nog heeft gebruikt als achtergrond voor een regelmatig samenzijn met een studente, op een zolderkamertje, waarbij de trillingen van een goederentrein telkens weer een heel bijzondere sensatie veroorzaakten. Nee Reve heeft er nooit gewoond.

Dit boekje zal de naamsbekendheid van de straat niet groter maken, het zal enkel weergeven hoe het was om er op te groeien in stille naoorlogse jaren.

De straat dus met het huis en dan ook meteen de ouders, want zonder hen begint men niets. En omdat er eigenlijk helemaal niets gebeurde; hoe het anders had kunnen lopen.

Bestelformulier