De bezetting van Holland - Naar Oessem en terug    Willem Jansen        

ISBN 90-8548-0981

Paperback, 266 p., 

prijs € 17,50
 

Bestelformulier

 

In Oessem, dorp aan een zeedijk, gebeurt niks, het is het einde van de wereld. Ook in het onderzoeksinstituut Z dat er gevestigd is, gebeurt niet veel. De localen hebben een bloedhekel aan dat instituut voor nietsnutten. Chemicus A werkt er al tijden en kent de inhoud van alle doofpotten, zoals de miljoenengraai uit de pensioenverzekering van de werknemers.

A probeert er nog wat van te maken door maar te gaan schrijven op zijn werk, niet rapporten over zijn onderzoek, wat dat is toch zinloos, maar romans. En mails aan zijn jobcoach, waar hij naar toe moet omdat zijn beoordeling weer niet goed was. 

Naar Oessem en terug gaat over gewone mensen die zich staande proberen te houden in een veranderende, westerse samenleving. Eerlijke, hardwerkende mensen, die moeite hebben met het verdwijnen van de beschaving. Eindelijk is er een boek over!

- De roman Naar Oessem en terug (De Bezetting van Holland), begint met prachtige scènes uit het dagelijkse arbeidsleven van de hoofdpersoon. Zijn leven loopt niet meer op rolletjes en ook voelt hij zich in het bedrijf waar hij werkt niet op waarde geschat. Overal ziet hij complottheorieën en schichtig gaat hij door het leven. Verbitterd en manisch depressief, bij vlagen euforisch en terneergeslagen.
....
- Het verhaal stevent af op verlossing en wraak, huiselijke, dorpse en dagelijkse scènes worden afgewisseld met meer spannende en gewelddadiger inbreuken. De gevolgen, voor het - fictieve - land waar het zich afspeelt, zijn verschrikkelijk.
....
- De roman leest als een waar drama, en ook als een schreeuw. Duidelijk geschreven uit woede en hoe verder je komt, hoe beter de intrige blijkt, de spanning zich opbouwt.
Erik Meijsing

- Een heerlijk boek, Jansen wisselt cynisme af met bloedserieuze én erg humoristische stukken. De mails die A naar zijn coach stuurt zijn van een Reviaans pessimisme, A is depressief maar is in zijn depressie hilarisch.

....

- Het boek heeft alles in zich; het is fictie, non-fictie, een roman, een thriller. Vooral naar het eind toe wordt het steeds spannender en dat wordt vermengd met de nodige humor. Het verhaal begint met bijna non-fictie om zich uiteindelijk te ontrollen tot pure fantasie.

Dettie   www.leestafel.info

 

 

 

 

 

 

 

Bestelformulier